Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in Nederland


[start] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]

(klik op de foto om te sluiten)

Privé pontjes

In Nederland zijn er ook diverse privé veerpontjes te vinden. Te gebruiken door bewoners van een huis dat over land niet of zeer slecht is te bereiken. De bewoner gebruikt dit pontje om naar huis te gaan.

Even voor de goede orde, het zijn geen openbare veerpontjes. De bewoners zien liever niet dat u gebruik gaat maken van het pontje, tenzij u met een uitnodiging op bezoek gaat.

Klik op een provincie
[ Groningen ]   [ Friesland ]   [ Drente ]   [ Overijssel ]   [ Gelderland ]   [ Flevoland ]   [ Utrecht ]   [ Noord-Holland ]   [ Zuid-Holland ]   [ Zeeland ]   [ Noord-Brabant ]   [ Limburg ]

(voor grote foto: klik op de foto)
(voor lokatie: klik op tekst 'google-maps')

 

provincie: Groningen

GR-p001

Hoogkerk

Bij Hoooogkerk ligt er een nabij buurtschap de Poffert een pontje over het Hoendiep. met dit pontje kun je bij een kleine scheepswerf komen.

google maps
 

provincie: Friesland

FR-p001

Dokkum

Over de Dokkumer Trekvaart kunt u dit pontje vinden voor de verbinding met de Trekwei.

google maps
FR-p002

Goengahuizen

Ten noorden van Goengahuizen ligt een eiland met daarop enkele boerderijen. Voor de bereikbaarheid van deze boerderijen heeft er lange tijd een pontje gevaren. Inmiddels is het pontje vervangen door een brug.

google maps
FR-p003

Holle Greft

Ten oosten van Uitwellingerga (onder Sneek) liggen enkele weilanden op eilandjes die alleen per pont bereikbaar zijn. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Sjuwedyk over de Holle Greft of De Dollte kan varen.

google maps
FR-p004

Langweerdervaart

Ten zuiden van Uitwellingerga (zuidelijk van Sneek), vlakbij de veerpont over de Langweerdervaart naar Langweer, ligt een weilandje op een eiland. Dit is alleen per pont bereikbaar. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Pontdyk over de Brekken kan varen.

google maps
FR-p005

Jutrijp

Ten oosten van Jutrijp, zuidelijk van Sneek liggen enkele weilanden op eilandjes die alleen per pont bereikbaar zijn. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Sjuwedyk over de Wimerts kan varen.

google maps
FR-p006

Bolsward

Ten zuiden van Bolsward ligt een boederij welke weliswaar via de weg is te bereiken, maar alleen via een erg grote omweg. Voor de snelle bereikbaarheid heeft men ook een pontje ter beschikking, dat de Workumervaart oversteekt.

google maps
FR-p007

Bolsward

Ten zuiden van Bolsward ligt nog een boederij waar ook een privé pontje over de Workumervaart is te zien.

google maps
FR-p008

Balk

Bij jachthaven Lutz in Balk ligt er een pontje waarmee De Luts kan worden overgestoken. Het pontje kan alleen worden gebruikt door eigen gasten van de jachthaven, derhalve geen openbaar pontje.

google maps
 

provincie: Drenthe

Geen (privé) pontjes bekend
 

provincie: Overijssel

OV-p001

Kalenberg

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

google maps
OV-p002

Kalenberg

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

google maps
OV-p003

Lichtmis

Langs de Hasselterweg lag in 1992 dit kleine pontje. Later is het weggehaald. Of het een publiekelijk te gebruiken pontje was of een privé pontje weet ik niet.

google maps
OV-p004

Ruurlo

Naast kasteel Ruulo (onderdeel van museum More) ligt een klein pontje. Waarschijnlijk alleen als historisch pontje, verder niet te gebruiken.

google maps
 

provincie: Gelderland

GE-p001

Lobith

Nabij Lobith ligt Carvium Novum. Daar worden tests uitgevoerd om een drijvend zonnepark te maken. De test-lokatie is bereikbaar met een klein trekpontje.

google maps
 

provincie: Flevoland

FL-p001

Lelystad Oostvaardersplassen

In het natuurgebied de Oostvaardersplassen is een kettingpontje te vinden. Het mag alleen gebruikt worden buiten het broedseizoen en alleen maar door groepen tijdens een excursie.

google maps
 

provincie: Utrecht

UT-p001

Baambrugge

Tussen Baambrugge en Abcoude ligt er een privé pontje over de Angstel. Het pontje is zelfs uitgevoerd met zonnepanelen en een electromotortje.

google maps
UT-p002

Baambrugge

Ondanks dat er naar een boerderij een ophaalbrug is te vinden, ligt er toch ook nog een klein trekpontje over de Angstel.

google maps
UT-p003

Vreeland

Bij het dorp Vreeland (nabij de vatenfabriek?) lag in 1993 (toen deze foto is genomen) dit pontje. In 2021 ligt het pontje er nog steeds, maar dan meer als terras; het pontje is niet meer in gebruik om de Vecht mee over te steken.

google maps
 

provincie: Noord-Holland

NH-p001

Broek in Waterland

(klik op plattegrond)

Aan de Broekermeerdijk, ten westen van Broek in Waterland liggen ongeveer 30 privé pontjes naar woonboten welke aan de noordkant van het water liggen. Klik op de plattegrond voor een aparte pagina met foto's van de pontjes over de Broekervaart.

NH-p002

Loosdrecht

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

google maps
NH-p003

Loosdrecht

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

google maps
NH-p004

Loosdrecht

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

google maps
NH-p005

Jisp

Rondom het dorpje Jisp liggen vele kleine eilandjes waarop de boeren hun koeien laten grazen. Deze eilandjes zijn alleen per pont bereikbaar. Hier een foto van boeren die hun vee met de pont naar het eiland brengen.(Foto: Eddy Gorter)

google maps
NH-p006

Volendam

Aan de Jaagweg in Volendam is een boerderij te vinden die alleen per trekpontje is te bereiken.

google maps
NH-p007

Volendam

Na gedane boodschappen moet je weer met het pontje naar huis.

google maps
NH-p008

Volendam

Een klein pontje om mee naar huis te gaan

google maps
NH-p009

Volendam

Een mini pontje om mee naar huis te gaan.

google maps
NH-p010

Scharwoude

Onder aan de IJsselmeerdijk ligt er in Scharwoude een visvijver, de Simaja Karperput. Deze is alleen te bereiken via een privé pontje.

google maps
NH-p011

West-Graftdijk

Een bijzondere vorm van een veerpont. Leerlingen van de school in West-Graftdijk die in de Starnmeerpolder wonen zouden een flink stuk moeten omrijden. Daarom gaat er op schooltijden een pontje dat de kinderen vanuit de polder naar de school in het dorp brengt.

google maps
NH-p012

Kaag

Op het eiland Kaag is een grote scheepswerf van Lent gevestigd. Vrachtverkeer naar en van deze scheepswerf kan niet met de openbare veerpont mee. Het bedrijf voorziet daarom in een eigen veerpont, een platte schuit die door een klein bootje wordt voortbewogen.

google maps
NH-p013

Huigsloot

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij nabij de molen.

google maps
NH-p014

Huigsloot

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij op de meest oostelijke punt van het eiland.

google maps
NH-p015

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een jachtwerf die alleen over water te bereiken is vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout. Een klein pontje vormt de verbinding met de jachtwerf.

google maps
NH-p016

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een woning (of een zomerhuis) op een terrein dat alleen vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout is te bereiken met een klein pontje.

google maps
NH-p017

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een terrein met zomerhuisjes, die alleen vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout zijn te bereiken met een klein pontje.

google maps
NH-p018

Leimuiden

In Leimuiden ligt er een strook land met daarop enkele huizen die alleen over water vanaf de Leimuiderdijk zijn te bereiken.

google maps
 

provincie: Zuid-Holland

ZH-p001

Kaag

In het dorp Kaag is een woning gelegen op een klein eilandje naast het grote eiland. Er gaat een privé-veerpontje naar toe.

google maps
ZH-p002

Rijpwetering

De Buurtpolder in Rijpwetering is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf Rijpwetering naar het eiland.

google maps
ZH-p003

Warmond Zwanburgpolder

De Zwanburgpolder in Warmond is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf de Zijlsocieteit naar het eiland

google maps
ZH-p004

Nieuwkoop jachthaven

In de jachthaven van Nieuwkoop is een deel van de steiger van de watersportvereniging alleen te bereiken via een klein trekpontje. Het pontje is afgesloten, en alleen door leven van de watersportvereniging te gebruiken.

google maps
ZH-p005

Leiderdorp

Door de scouting van Leiderdorp is in mei 2018 een zelfgebouwd zelfbedienings kettingpontje in gebruik genomen. Het pontje ligt op het terrein van de scouting, maar is vanaf de openbare weg te zien.

google maps
ZH-p006

Koudekerk

Aan de Lagewaard in Koudekerk a/d Rijn ligt Klein-Rozenburg. De eigenaars hebben een aantal dieren rondlopen, die lopen op een eilandje gelegen aan de andere kant van de straat, en alleen bereikbaar met een klein trekpontje.

google maps
ZH-p007

Reeuwijk

In de Reeuwijkse plassen liggen een aantal eilandjes, met daarop soms alleen maar een klein zomerhuisje. Toch moet je naar zo'n eiland toe. En dat kan dan met dit kleine pontje.

google maps
ZH-p008

Biesbosch

Het meest oostelijke deel van de Hollandse Biesbosch bestaat uit weilanden. Maar alleen te bereiken over water (de Nieuwe Merwede) vanuit de Biesbosch. Hier de booer met zijn pont waarbij hij een aantal koeien naar de wei brengt.

google maps
ZH-p009

Dordrecht Kleine Rug

Aan de oostkant van Dordrecht, vlakbij het spaarbekken de Grote Rug, ligt een natuurvriendenhuis van het Nivon. Alleen per pont te bereiken.

google maps
ZH-p010

Oegstgeest

Aan de Haarlemmertrekvaart in Oegstgeest ligt de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel. Met een pontje kun je naar deze werf toevaren vanaf de openbare weg.

google maps
ZH-p011

Woerdense Verlaat

Langs de Kromme Mijdrecht loopt een weg aan de Oostkant. Aan de wetstkant staan enkele woningen die bereikbaar zijn via een klein privé pontje.

google maps
ZH-p012

Woerdense Verlaat

Langs de Kromme Mijdrecht loopt een weg aan de Oostkant. Aan de wetstkant staan enkele woningen die bereikbaar zijn via een klein privé pontje.

google maps
 

provincie: Zeeland

Geen (privé) pontjes bekend
 

provincie: Noord-Brabant

NB-p001

Biesbosch

In de Biesbosch wordt de post door TNT-post met een bootje rondgebracht.

google maps
 

provincie: Limburg

Geen (privé) pontjes bekend