Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in Nederland


[start] [zoeken] [nieuws] [fietstochten] [contact]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [historisch]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [pontje_vd_maand] [links]

(klik op de foto om te sluiten)

Privé pontjes

In Nederland zijn er ook diverse privé veerpontjes te vinden. Te gebruiken door bewoners van een huis dat over land niet of zeer slecht is te bereiken. De bewoner gebruikt dit pontje om naar huis te gaan.

Even voor de goede orde, het zijn geen openbare veerpontjes. De bewoners zien liever niet dat u gebruik gaat maken van het pontje, tenzij u met een uitnodiging op bezoek gaat.

Klik op een provincie
[ Groningen ]   [ Friesland ]   [ Drente ]   [ Overijssel ]   [ Gelderland ]   [ Flevoland ]   [ Utrecht ]   [ Noord-Holland ]   [ Zuid-Holland ]   [ Zeeland ]   [ Noord-Brabant ]   [ Limburg ]

(voor grote foto: klik op de foto)
(voor lokatie: klik op tekst 'google-maps')

 

provincie: Groningen

Hoogkerk

Bij Hoooogkerk ligt er een nabij buurtschap de Poffert een pontje over het Hoendiep. met dit pontje kun je bij een kleine scheepswerf komen.

google maps
 

provincie: Friesland

Dokkum

Over de Dokkumer Trekvaart kunt u dit pontje vinden voor de verbinding met de Trekwei.

google maps

Goengahuizen

Ten noorden van Goengahuizen ligt een eiland met daarop enkele boerderijen. Voor de bereikbaarheid van deze boerderijen heeft er lange tijd een pontje gevaren. Inmiddels is het pontje vervangen door een brug.

google maps

Holle Greft

Ten oosten van Uitwellingerga (onder Sneek) liggen enkele weilanden op eilandjes die alleen per pont bereikbaar zijn. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Sjuwedyk over de Holle Greft of De Dollte kan varen.

google maps

Langweerdervaart

Ten zuiden van Uitwellingerga (zuidelijk van Sneek), vlakbij de veerpont over de Langweerdervaart naar Langweer, ligt een weilandje op een eiland. Dit is alleen per pont bereikbaar. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Pontdyk over de Brekken kan varen.

google maps

Jutrijp

Ten oosten van Jutrijp, zuidelijk van Sneek liggen enkele weilanden op eilandjes die alleen per pont bereikbaar zijn. De boer beschikt over een veerpont waarmee hij vanaf de Sjuwedyk over de Wimerts kan varen.

google maps

Bolsward

Ten zuiden van Bolsward ligt een boederij welke weliswaar via de weg is te bereiken, maar alleen via een erg grote omweg. Voor de snelle bereikbaarheid heeft men ook een pontje ter beschikking, dat de Workumervaart oversteekt.

google maps

Bolsward

Ten zuiden van Bolsward ligt nog een boederij waar ook een privé pontje over de Workumervaart is te zien.

google maps
 

provincie: Drenthe

Geen (privé) pontjes bekend
 

provincie: Overijssel

Kalenberg

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

google maps

Kalenberg

In de buurt van het dorpje Kalenberg (bij de Weerribben) ligt dit kleine pontje.

google maps
 

provincie: Gelderland

Lobith

Nabij Lobith ligt Carvium Novum. Daar worden tests uitgevoerd om een drijvend zonnepark te maken. De test-lokatie is bereikbaar met een klein trekpontje.

google maps
 

provincie: Flevoland

Lelystad Oostvaardersplassen

In het natuurgebied de Oostvaardersplassen is een kettingpontje te vinden. Het mag alleen gebruikt worden buiten het broedseizoen en alleen maar door groepen tijdens een excursie.

google maps
 

provincie: Utrecht

Baambrugge

Tussen Baambrugge en Abcoude ligt er een privé pontje over de Angstel. Het pontje is zelfs uitgevoerd met zonnepanelen en een electromotortje.

google maps

Baambrugge

Ondanks dat er naar een boerderij een ophaalbrug is te vinden, ligt er toch ook nog een klein trekpontje over de Angstel.

google maps

Vreeland

Bij het dorp Vreeland (nabij de vatenfabriek?) lag in 1993 (toen deze foto is genomen) dit pontje. In 2021 ligt het pontje er nog steeds, maar dan meer als terras; het pontje is niet meer in gebruik om de Vecht mee over te steken.

google maps
 

provincie: Noord-Holland

Broek in Waterland

(klik op plattegrond)

Aan de Broekermeerdijk, ten westen van Broek in Waterland liggen ongeveer 30 privé pontjes naar woonboten welke aan de noordkant van het water liggen. Klik op de plattegrond voor een aparte pagina met foto's van de pontjes over de Broekervaart.

Loosdrecht

Aan het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

google maps

Loosdrecht

an het Trekpad in Loosdrecht liggen enkele woningen, die alleen per pontje zijn te bereiken.

google maps

Jisp

Rondom het dorpje Jisp liggen vele kleine eilandjes waarop de boeren hun koeien laten grazen. Deze eilandjes zijn alleen per pont bereikbaar. Hier een foto van boeren die hun vee met de pont naar het eiland brengen.(Foto: Eddy Gorter)

google maps

Volendam

Aan de Jaagweg in Volendam is een boerderij te vinden die alleen per trekpontje is te bereiken.

google maps

Volendam

Na gedane boodschappen moet je weer met het pontje naar huis.

google maps

Volendam

Een klein pontje om mee naar huis te gaan

google maps

Volendam

Een mini pontje om mee naar huis te gaan.

google maps

Scharwoude

Onder aan de IJsselmeerdijk ligt er in Scharwoude een visvijver, de Simaja Karperput. Deze is alleen te bereiken via een privé pontje.

google maps

West-Graftdijk

Een bijzondere vorm van een veerpont. Leerlingen van de school in West-Graftdijk die in de Starnmeerpolder wonen zouden een flink stuk moeten omrijden. Daarom gaat er op schooltijden een pontje dat de kinderen vanuit de polder naar de school in het dorp brengt.

google maps

Huigsloot

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij nabij de molen.

google maps

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een jachtwerf die alleen over water te bereiken is vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout. Een klein pontje vormt de verbinding met de jachtwerf.

google maps

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een woning (of een zomerhuis) op een terrein dat alleen vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout is te bereiken met een klein pontje.

google maps

Aalsmeer

In Aalsmeer ligt een terrein met zomerhuisjes, die alleen vanaf de Aalsmeerderdijk in Rijsenhout zijn te bereiken met een klein pontje.

google maps
 

provincie: Zuid-Holland

Kaag

Onder Huigsloot ligt de Aderpolder met daarop enkele boerderijen. De polder is alleen per privé veerpont te bereiken. Hier het pontje bij de boerderij op de meest oostelijke punt van het eiland.

google maps

Kaag

Op het eiland Kaag is een grote scheepswerf van Lent gevestigd. Vrachtverkeer naar en van deze scheepswerf kan niet met de openbare veerpont mee. Het bedrijf voorziet daarom in een eigen veerpont, een platte schuit die door een klein bootje wordt voortbewogen.

google maps

Kaag

In het dorp Kaag is een woning gelegen op een klein eilandje naast het grote eiland. Er gaat een privé-veerpontje naar toe.

google maps

Rijpwetering

De Buurtpolder in Rijpwetering is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf Rijpwetering naar het eiland.

google maps

Warmond Zwanburgpolder

De Zwanburgpolder in Warmond is gelegen op een eiland. Een kleine autoveerpont, alleen door de bewoners te gebruiken, gaat vanaf de Zijlsocieteit naar het eiland

google maps

Nieuwkoop jachthaven

In de jachthaven van Nieuwkoop is een deel van de steiger van de watersportvereniging alleen te bereiken via een klein trekpontje. Het pontje is afgesloten, en alleen door leven van de watersportvereniging te gebruiken.

google maps

Leiderdorp

Door de scouting van Leiderdorp is in mei 2018 een zelfgebouwd zelfbedienings kettingpontje in gebruik genomen. Het pontje ligt op het terrein van de scouting, maar is vanaf de openbare weg te zien.

google maps

Koudekerk

Aan de Lagewaard in Koudekerk a/d Rijn ligt Klein-Rozenburg. De eigenaars hebben een aantal dieren rondlopen, die lopen op een eilandje gelegen aan de andere kant van de straat, en alleen bereikbaar met een klein trekpontje.

google maps

Reeuwijk

In de Reeuwijkse plassen liggen een aantal eilandjes, met daarop soms alleen maar een klein zomerhuisje. Toch moet je naar zo'n eiland toe. En dat kan dan met dit kleine pontje.

google maps

Biesbosch

Het meest oostelijke deel van de Hollandse Biesbosch bestaat uit weilanden. Maar alleen te bereiken over water (de Nieuwe Merwede) vanuit de Biesbosch. Hier de booer met zijn pont waarbij hij een aantal koeien naar de wei brengt.

google maps

Dordrecht Kleine Rug

Aan de oostkant van Dordrecht, vlakbij het spaarbekken de Grote Rug, ligt een natuurvriendenhuis van het Nivon. Alleen per pont te bereiken.

google maps
 

provincie: Zeeland

Geen (privé) pontjes bekend
 

provincie: Noord-Brabant

Geen (privé) pontjes bekend
 

provincie: Limburg

Geen (privé) pontjes bekend