Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes - Veerponten




[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [reclameponten]
[links] [contact]
[selecteer land]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Spijkenisse - Hoogvliet
(historisch)
    (ZH-h081)

Deze veerpont is niet (meer) aktief


  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Oude Maas
Soort : hist: pontveer
Type : kabelveerpont handbediend
Lokatie : Google maps (51.85794 , 4.34235)
- Spijkenisse (klik voor details)
- Hoogvliet (klik voor details)
Websites :

Beschrijving

In de verbinding van Rotterdam richting Voorne Putten lag er bij Spijkenisse vroeger een veerpont. Het veer is gestart in 1855. De gemeente wilde graag een pont. Maar wegens onvoldoende geld kon men zelf dat niet bekostigen. Er werd een oproep gedaan aan particulieren om met subsidie van rijk, provincie en gemeente een veerverbinding tot stand te brengen. Met wat onderhandelingen werd Krijn Dekker bereid gevonden het veer te gaan exploiteren. Hij bedong een eeuwigdurende concessie, en in ruil daarvoor legde hij een grindweg aan vanuit de Dorpsstraat in Spijkenisse naar het veer, en ook een grindweg aan de kant van Hoogvliet. Hij kocht zelf een pont met trekkabel, bouwde een veerhuis met café en een woning.

In 1903 werd er een brug aangelegd, waarover de tram van Rotterdam via Spijkenisse naar Hellevoetsluis en Brielle-Oostvoorne ging rijden. Bij die aanleg van de brug is de veerdienst gestopt.

Tot 1888 was er ook sprake van een roeiboot veer, dus alleen voor voetgangers. Vanaf dat jaar voer er alleen de echte veerpont.