Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Klooster Boven-Haastrecht
(historisch)
    (ZH-h016)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Hollandsche IJssel
Soort : hist: voetveer
Type : historisch: voetveer
Lokatie : Google maps (52.01338 , 4.79956)
Websites :

Beschrijving

In 1923 werd er aan de zuidoever van de Hollandsche IJssel een klooster gesticht. Voor de kerkgangers werd er een (gratis) voetveer in dienst gesteld. Dit pontje voer alleen op momenten dat er in het klooster een mis werd gelezen.

In 1923 is er bij dit pontje een ernstig ongeluk gebeurd. Nadat het pontje in het donker te zwaar beladen was vertrokken, meenden opvarenden de andere oever bereikt te hebben. In de paniek vielen de opvarenden in het water, waarbij 9 opvarenden om het leven kwamen. Het pontje is in de vaart gebleven tot na de Tweede Wereldoorlog. In 1992 lag het pontje nog op deze plek, maar was toen niet meer in dienst.

Foto's

    (klik op een foto voor een vergroting)