Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Utrecht werkspoor - Lage Weide
(historisch)
    (UT-h011)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Amsterdam Rijnkanaal
Soort : Voetveer
Type : kabelveerpont handbediend
Lokatie : Google maps (52.10634 , 5.07679)
Websites :

Beschrijving

Nabij het terrein waar later de Werkspoor fabriek in Utrecht zou worden gevestigd was er al lang een pontveer. Het vormde de verbinding van het landschap bij Hooge en Lage Weide naar Utrecht toe. In de eerste helft van de vorige eeuw kwam er industrievestiging op, Werkspoor was een belangrijke. Het pontveer bleef daarbij de verbinding verzorgen. Na de Tweede Wereldoorlog is het pontveer omgezet in een voetveer, aangezien er diverse bruggen in de buurt waren gebouwd. Bij aanleg van de Kernhaven en later de Protonhaven ging het veer op meerdere plekken aan de oever van deze havens aanleggen. Het voetveer is in dienst gebleven tot ergens in de tachtiger jaren van de vorige eeuw.

Foto's

    (klik op een foto voor een vergroting)