Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Zaandam Ruijterveer
(historisch)
    (NH-h053)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Zaan
Soort : hist: pontveer
Type : historisch: pontveer
Lokatie :
Websites :

Beschrijving

Aan de noordkant van de binnenstad van Zandam lager er lange tijd een voetveer. Vóór de Tweede Wereldoorlog lag het iets noordelijker dan erna, maar ook na de oorlog was het veer nog lange tijd aanwezig. Eerst was het een stoompontje. Later een fiets- en voetveer. Toen in 1960 de Beatrixbrug in gebruik werd genomen wilde de gemeente het pontje opheffen. Maar omdat veel personeel van de Albert Heijn-vestiging toch nog gebruik van het pontje wilde maken, bleef het pontje varen, nu onder verantwoordelijkheid van dit bedrijf. Onder deze bedrijfsvorm werd het pontje nog een aantal jaren voortgezet.

Foto's

    (klik op een foto voor een vergroting)

Ansichtkaarten

    (klik op een foto voor een vergroting)