Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.
Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.
Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.
Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.
De grote veerpont voor autoverkeer bij Velsen lag tot 1963 bij het dorp Velserbroek. Daar waar de pont nu ligt, lag vroeger de spoorbrug in de spoorlijn Haarlem-Alkmaar. Vlak naast deze spoorbrug lag er lange tijd een voetveer, vanaf 1915 in exploitatie bij Donkervoort. In 1920 wordt de veerdienst verplaatst vanaf IJmuiden naar de lokatie naast de spoorbrug. Tot 1930 is het een roeibootveer. Dan komt er een motorvlet met de naam Wijntje (de vrouw van Piet Donkervoort). In 1939 komt er een grotere stalen boot met dieselmotor. Naast de veerdienst verzorgt de firma Donkersloot ook sleepdiensten in de haven. Later komen er andere bootjes, de Tempo, Trio en Jumbo. In 1957 wordt de spoorbrug gesloopt (de Velsertunnel wordt dan in gebruik genomen). En in 1963 wordt de (gratis) Velserpont verplaatst van het dorp Velsen naar de lokatie waar voorheen de spoorbrug lag, vlakbij het pontje van Donkersloot dus. Voor Donkersloot was dat de aanleiding om te stoppen met het voetveer.
Foto's
(klik op een foto voor een vergroting)
Ansichtkaarten
(klik op een foto voor een vergroting)
Inzet 1945 onbekend. In 1953 naar Donkersloot met naam Tempo. In 1963 veerdienst gestopt, maar boot nog in dienst bij Donkersloot. In 1981 verkocht als passagiersschip.
Inzet: 1935-1953 onbekend. In 1953 naar Donkersloot met naam Trio. In 1963 veerdienst gestopt, maar nog in dienst bij Donkersloot. In 1981 verkocht als passagiersschip. Na 2000 bij Mulder in Hengelo met zelfde naam.