Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


(klik op de foto om te sluiten)

Lokatie :
Bemmel - Ooij
(historisch)
    (GE-h031)

Deze veerpont is niet (meer) aktief

  (disclaimer)

Alhoewel ik mijn best doe de gegevens zo correct mogelijk te laten zijn, kan er geen verantwoording worden genomen voor mogelijke fouten.

Constateert u een fout, dan ben ik blij als u dat meldt.


Op bijzondere dagen kunnen de tijden (en zelfs ook de vraag of de pont wel of niet vaart) afwijken. Denk aan Kongingsdag, Tweede Paas- en Pinksterdag, Hemelvaartsdag, Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Ook worden kortdurende afwijkingen (b.v. t.g.v. storing, te hoog of te laag water) niet vermeld.

Als er sprake is van vaartijden, dan moet u rekening houden met de vraag wat daarmee wordt bedoeld. De tijd waarop u zich nog kunt aanmelden, of de tijd wanneer de schipper naar huis gaat. In dat laatste geval kan de laatste afvaarttijd tien tot twintig minuten eerder zijn.

Gegevens

      Deze veerpont is niet (meer) aktief

Over : Waal
Soort : hist: voetveer
Type : historisch: voetveer
Lokatie : Google maps (51.87344 , 5.91096)
Websites :

Beschrijving

Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant van de Waal waren er steenfabrieken te vinden. Bij de fabrieken in Haalderen (noordkant) en Ooij (Groenlanden, zuidkant van de Waal) waren deze er gelegen. Er heeft jarenlang een voetveer gevaren, waarschijnlijk vooral voor personeel van deze steenfabrieken. Jan Theunissen uit de Groenlanden was lange tijd dd veerbaas. In 1928 werd het veer overgenomen door Derk Looijschelder. Het veer is in 1936 opgeheven. De oorzaak was verminderd vervoer wegens de opening van de Waalbrug in Nijmegen.

Foto's

    (klik op een foto voor een vergroting)