Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in Nederland


[start] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]

Alle nieuws over veerponten van de laatste maand

Hieronder staan nieuwsberichten die in na 1 juni 2022 zijn gepubliceerd. Klik op een regel en lees het uitgebreidere nieuwsbericht.

[2022.07.02]   Molletjesveer vaart dit jaar niet meer
[2022.06.29]   Actiedreiging bij TESO
[2022.06.24]   Spitspont blijft, in ruil voor opvang vluchtelingen
[2022.06.23]   Besprekingen over voortzetten Gouderak-Moordrecht
[2022.06.21]   Start werkzaamheden pont Zeeburgereiland Amsterdam
[2022.06.17]   Minister blijft bij besluit opheffing pont Breukelen
[2022.06.10]   Minder veerponten Zwijndrecht - Dordrecht Merwekade
 

Molletjesveer vaart dit jaar niet meer

2022.07.02

Het Molletjesveer, gelegen over de Nauernasche Vaart tussen Krommenie en Wormerveer, zal dit jaar niet meer varen. In juni is de ketting kapot gevaren door diepliggende schepen. Reparatie is niet meer zinvol, aangezien er een plan ligt om volgend jaar de zelfbedienings kettingveerpont te gaan vervangen door een bediende elektrische zelfvarende veerpont. Daarmee zal ook een einde komen aan de door omwonenden gevoelde overlast door hangjongeren.

[ naar boven ]

 

Actiedreiging bij TESO

2022.06.29

Personeel van de TESO, georganiseerd in de vakbonden FNV en CNV, dreigt met acties bij de TESO, de maatschappij die de veerboot van Den Helder naar Texel exploiteert. De CAO is inmiddels verlopen. Het personeel heeft 4,5 procent loonsverhoging gehad, maar men eist 5 procent. Daarnaast eist men maatregelen voor het aanpakken van de hoge werkdruk.

De TESO laat weten dat men zich niet vindt in de eisen van de vakbonden. Volgens TESO is de beloning beduidend beter dan het gemiddelde in de OV sector, en dat er voldoende mogelijkheden zijn om vrij te nemen. Men wijst ook op het erg lage personeelsverloop dat een aanduiding zou zijn voor het zijn van een goede werkgever.

De vakbonden dreigen nu met acties, juist in het zomerseizoen.

Na een week werd bekend dat de TESO een hoger bod had uitgebracht. Dit wordt met de leden van de vakbond besproken. Maar eind juni werd bekend dat de leden van de vakbond het nieuwe bod hebben afgewezen. Als motivatie werd gegeven, dat de werknemers erg op hun hoede zijn en verwachten dat er altijd een addertje onder het gras zit. Dit ondanks het feit dat het bod van de directie was verbeterd.

[ naar boven ]

 

Spitspont blijft, in ruil voor opvang vluchtelingen

2022.06.24

In Velsen vaart de veerpont om de twintig minuten. In de spitsuren vaart er een tweede veerpont, zodat er iedere 10 minuten een pont vaart. Maar dat is slechts een tijdelijke maatregel, die tot eind 2022 loopt.

Door het COA is gevraagd om meer opvangplekken voor asielzoekers. De burgemeester van Velsen heeft daarop aangegeven bereid te zijn mensen in de gemeente op te vangen, maar stelde daarbij gelijk de vraag wat de rijksoverheid dan doet voor de eigen bewoners van Velsen. Waarschijnlijk gaat het er van komen, dat de rijksoverheid nu de spitspont langer in de vaart zal houden.

[ naar boven ]

 

Besprekingen over voortzetten Gouderak-Moordrecht

2022.06.23

De gemeenteraden van de gemeenten Krimpenerwaard en Zuidplas, de gemeenten waarin het pontje tussen Gouderak en Moordrecht zijn gelegen, praten in de eerste week van juli 2022 over voortzetting van het pontje. De exploitant van het pontje, de veerdienst Schoonhoven, heeft laten weten dat er voor een nieuw contract meer geld nodig is. Vijf jaar geleden werd afgesproken dat er jaarlijks 118.000 euro nodig is voor het pontje. Maar vanwege hogere brandstofprijzen en verminderd gebruik wegens de corona pandemie, zou er vanaf nu jaarlijks 160.000 euro nodig zijn. In de eerste week van juli wordt het voorstel in de gemeenteraden besproken.

[ naar boven ]

 

Start werkzaamheden pont Zeeburgereiland Amsterdam

2022.06.21

Vanaf 18 juli 2022 beginnen de werkzaamheden aan de veerpont tussen Zeeburgereiland en Sporenburg in Amsterdam. Op sporenburg wordt een fietsroute gemaakt langs de Ertskade. Vanaf 29 augustus gaat er ook gewerkt worden aan de aanlandingsplaatsen voor de veerpont. Het werk zal verder de rest van 2022 in beslag nemen, zodat de veerpont begin 2023 in gebruik genomen kan worden. De veerpont, die geschikt is voor voetgangers en fietsers, zal tijdelijk zijn, voor de duur van 7 jaar.

[ naar boven ]

 

Minister blijft bij besluit opheffing pont Breukelen

2022.06.17

Minister Harbers blijft bij het plan om het pontje tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen op te heffen. Het plan hiertoe werd begin dit jaar bekend gemaakt. Naar aanleiding van dit plan zijn tot in de Tweede Kamer vragen gesteld en is er een petitie geweest om het plan niet uit te voeren. Die petitie is ruim 5500 keer ondertekend.

De lokale politiek heeft zich er ook mee bemoeid. Het pontje vormt een belangrijke schakel in het fietsverkeer tussen diverse dorpen aan de westkant en scholen en winkels in Breukelen. Omfietsen betekent een langere fietsroute van ongeveer 5 km, gedeeltelijk ook over een onverlicht pad en een weg zonder fietspad.

De minister onderschrijft het belang van het pontje, maar vindt dat veiligheidseisen ertoe leiden dat het pontje moet worden opgeheven. Volgens de laatste plannen zou het pontje eind 2022 uit de vaart genomen worden.

[ naar boven ]

 

Minder veerponten Zwijndrecht - Dordrecht Merwekade

2022.06.10

Blue Amigo, de exploitant van de waterbusverbindingen rond Dordrecht laat weten dat de dienstregeling op diverse lokaties wordt ingeperkt. De veerboten van Zwijndrecht naar Dordrecht Merwekade varen nu maar eens per uur in plaats van ieder kwartier. Ook werd meegedeeld dat de verbinding van Rotterdam naar Kinderdijk (tijdelijk?) is gestopt. En ten derde laat men weten dat er zo nu en dan ook een boot uitvalt in de verbinding Dordrecht-Rotterdam. Als reden voor de verminderingen in de dienstregeling geeft men aan dat personeelsgebrek de oorzaak hiervan is. De dienst van Zwijndrecht naar de Hooikade en van Dordrecht naar Papendrecht blijven wél ieder kwartier varen.

[ naar boven ]