Veerponten en veerboten in Nederland


Pontjes in de Benelux
[starten] [zoeken] [historisch]
[nieuws] [pontje_vd_maand]
[type_veerpont] [lijst_pontjes] [fietstochten]
[zeer_klein] [privé_pontjes] [links] [contact]


Nieuws over veerponten in Nederland

Boekanier wordt verkocht

Datum: 2023.03.23

(Dit nieuwsbericht heeft betrekking op de veerpont Rotterdam Veerhaven - Koniniginnehoofd - Katendrecht)

Vanaf 1902 voeren er zogenaamde Heen en weer bootjes in Rotterdam. Eerst onder een particuliere rederij (Padang), vanaf 1909 onder verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam. Met diverse haltes waren er een aantal verbindingen van de centrum kant van de stad naar de zuidoever van de Nieuwe Maas. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze verbindingen successievelijk gestopt. Eén van de heen en weer bootjes, de Heen en Weer X is in dienst geweest tot 1968 op de verbinding Vlaardingen - Petroleumhavens. In dat jaar is de boot is toen verkocht aan de scouting Rotterdam, die er tot deze maand van gebruik kon maken. De boot werd daarbij hernoemd in Boekanier.

Omdat de kosten voor onderhoud (van met name de aanlegsteigers) te hoog werden heeft de scouting moeten besluiten de Boekanier te moeten verkopen. Een opkoper uit Harlingen heeft de boot nu gekocht.

Er zijn nog twee veerboten uit dezelfde serie in de omgeving van Rotterdam aanwezig. In Barendrecht ligt er één die in gebruik is bij de scouting, en in Capelle a/d IJssel ligt een boot die in gebruik is al woning.

Foto: Eén van de bootjes (een andere, de Heen en Weer II) die in de havens van Rotterdam voeren